|  | 

Zdrowie

Zdrowotne właściwości grzybów

img-responsive

Zdrowotne właściwości grzybów jeszcze do niedawna nie były doceniane. Przeważało przekonanie, że – poza walorami smakowymi – ich spożywanie nie wiąże się z dużymi korzyściami. Dziś, gdy coraz częściej wracamy do naturalnych metod zapobiegania i leczenia chorób, wykorzystanie darów lasu stało się codziennością.

Grzyby – witaminy i minerały

Grzyby są wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika. Są również bogate w potas, który pomaga w regulowaniu ciśnienia i wpływa na pracę komórek w całym organizmie. W grzybach znajduje się również żelazo, magnez, selen i wapń. Zawierają witaminę B1 i B3, witaminę A oraz śladowe ilości witaminy C. Niektóre z substancji zawartych w grzybach działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, przez co polecane są osobom, które zmagają się z dolegliwościami takimi jak powracające infekcje czy kandydoza.

Grzyby witalne

Szczególnie wartościowym pokarmem są tzw. grzyby witalne. Według wschodniej medycyny naturalnej stanowią nie tylko lekarstwo na wiele dolegliwości, ale również pomagają w zachowaniu spokoju ducha, mogą pobudzać i relaksować oraz wpływać nie tylko na ciało, ale i na umysł. Do grzybów witalnych można zaliczyć m.in. grzyby chaga (najczęściej spożywane w formie proszku lub suplementu diety), shiitake (wyjątkowo popularne w daniach kuchni orientalnej) czy grzyby reisha (uznawane za najzdrowsze grzyby świata). Są one wyjątkowo bogate w witaminy i minerały, polecane są osobom zmagającym się z różnymi chorobami – cukrzycą, anemią, wysokim ciśnieniem krwi czy problemami z cholesterolem. Grzyby witalne mają tak duży wpływ na zdrowie, że stosuje się je również jako wspomagająca terapia w chorobach nowotworowych.

Choć grzyby z pewnością są zdrowym i bogatym źródłem białka oraz wielu mikroelementów należy pamiętać, że mogą być również niebezpieczne. Należy wybierać grzyby ze sprawdzonych źródeł oraz zadbać o ich przyrządzenie. Poleca się gotowanie lub duszenie grzybów – taka obróbka cieplna zapewnia doskonały smak i bezpieczeństwo.

 

zdrowotne-wlasciwosci-grzybow

ABOUT THE AUTHOR

POST YOUR COMMENTS

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *

Email *

Website