Skąd biorą się dodatki e?
Skąd wzięła się nazwa dodatków „e”?
Dodatki do żywności e budzą wiele kontrowersji, bo po prostu niewiele o nich wiemy. Okazuje się bowiem, że nazwa tych dodatków do żywności pochodzi od Europy. Po „e” znajdują się numery, które oznaczają kod chemiczny danej substancji. Jest to wykaz dodatków do żywności, które określił Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności, który ma określać czy dane substancje można dodawać do żywności bezpiecznie czy nie. Lista ta została stworzona po to, żeby nas chronić i wszystkie te składniki w teorii powinny być dla nas bezpieczne.
Urząd udostępnił też wyjaśnienia wszystkich tych tajemniczych skrótów, które możemy w każdej chwili sprawdzić. W teorii substancje te nie są dla nas szkodliwe, ale opinie na ich temat są różne. Okazuje się bowiem, że w niektórych krajach niektóre ze składników zostały zdelegalizowane. Niemniej jednak, nadal można spokojnie powiedzieć, że duża część z nich jest dla nas bezpieczna. Warto jednak zapoznać się ze wszystkimi, żeby wiedzieć, które możemy bezpiecznie spożywać, a których powinniśmy jednak unikać. Okazuje się bowiem, że niektóre z nich mogą powodować przykre objawy, takie jak bóle głowy i biegunki.
Najnowsze komentarze