Jak kupować warzywa, by kupować te najzdrowsze?
Nie ma co się oszukiwać – większość rolników stosuje dzisiaj opryski różnej maści, supermarkety sprzedają w większości warzywa i owoce z innych krajów, a my nie zawsze możemy pozwolić sobie na zakupy w ekologicznych gospodarstwach, czy sklepach ze zdrową żywnością. Przy czym trzeba pamiętać, że nie w każdym mieście są takie sklepy i nie każdy rolnik sprzedaje swoje płody indywidualnym, małym klientom. Jesteśmy więc skazani niejako na zakupy w sklepach i na straganach, gdzie wszyscy chwalą swoje produkty pod niebiosa. Ale to my musimy z tego wybrać te najbardziej wartościowe warzywa.
Sprawdzaj kraj pochodzenia
W sezonie wiele sklepów proponuje produkty z Polski, bo są łatwo dostępne. Jednak czasami, tańsze są warzywa zza granicy, nawet kiedy sezon jest w kraju. Sklepy oferują więc nam zagraniczne produkty. Co w tym złego? Im krótsza droga do sklepu tym mniej warzywa są opryskiwane w transporcie, by lepiej znieść drogę i w lepszym stanie zostać wystawione na półkach. W przypadku na przykład pomidorów zmienia to też ich właściwości. Zrywane niedojrzałe gromadzą w sobie szkodliwą w większych ilościach substancję. Jednak mało kto o tym wie, a prezentują się pięknie, więc nieświadomi klienci chętnie po nie sięgają.
Gotowe paczki – zdrowe, czy nie?
To wielka wygoda, że włoszczyznę, czyli warzywa potrzebne nam do rosołu, mamy od razu zebrane na tace. Nie musimy chodzić po warzywniaku i szukać osobno marchwi, selera, pietruszki. Jednak czy jest to zdrowy wybór? No tak średnio…
Po pierwsze nie mamy możliwości by skontrolować stan warzyw. W gotowych paczkach nie widać, czy są świeże, bez ubytków i nie porośnięte pleśnią. A może się tak zdarzyć. Ile razy kupowałeś pakowane truskawki i któraś była pokryta pleśnią? To samo może stać się z ziemniakami kupowanymi w workach. Dlatego lepiej poświęcić kilka minut i wybrać samemu warzywa. Wtedy będziesz mieć większą pewność, że bierzesz te najlepsze.
Po drugie możesz łatwo przepłacić. Gotowa paczka może bowiem zawierać więcej produktu niż potrzebujesz, lub być mieszanką potrzebnych ci warzyw z niepotrzebnymi, których nie wykorzystasz.
Perfekcja jest zdradliwa
Idealne, równe marchewki, piękna czerwona papryka, bez plamek zieloniutkie liście sałaty. Taki widok cieszy oko i daje złudzenie, że wybieramy lepsze, zdrowsze, smaczniejsze warzywa. Niezbyt. Natura nie wie co to perfekcja w naszym rozumieniu tego słowa. Dlatego chyba nigdy na polu bez oprysków i to bardzo silnych, nie zobaczymy takich warzyw. Za to zobaczymy najbardziej wartościowe warzywa pełne witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Najnowsze komentarze