Szparagi w diecie – niesamowite bogactwo witamin i minerałów.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Wiosna to początek sezonu na szparagi. Białe i zielone pałki zakończone grubymi listkami, wiązane gumką w sztywne bukiety i sprzedawane na targu stanowią bardzo obfite źródło zdrowia, witamin, minerałów i składników odżywczych. Idealne do gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia, wekowania i wielu, wielu innych sposobów kulinarnych. Przepisów na szparagi jest mnóstwo, tak samo jak korzyści wynikających z ich spożywania.
Szparagi – dietetyczne i zdrowe.
Idealne dla osób dbających o zdrowe odżywianie i tych, którzy zwracają uwagę na kaloryczność produktów, bowiem składają się niemal w 90 procentach z wody. Szparagi, zwłaszcza odmiana zielona są bardzo bogate w kwas foliowy niosący zdrowie i witalność, a także korzystnie wpływający na pracę organizmu. Duża zawartość witamin z grupy A i E pozytywnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, są także silnymi przeciwutleniaczami, które hamują zbyt szybkie dojrzewanie i obumieranie komórek, a także oczyszczają organizm z zanieczyszczeń i toksyn. Najważniejszym działaniem przeciwutleniaczy jest hamowanie wzrostu i rozwoju komórek nowotworowych.
Szparagi wykazują silne działanie moczopędne, ze względu na dużą zawartość asparaginy zmieniają zapach moczu na mniej przyjemny, dzieje się tak, ponieważ asparagina, ulegając rozkładowi, produkują siarkę, która właśnie ma wpływ na jego zapach.
Warto wspomnieć, iż szparagi są bogate również w beta-karoten, który wpływa pozytywnie na wzrok, zapobiega rozwojowi chorób oczu jak między innymi zwyrodnienia plamki żółtej, czy zaćma. Beta-karoten ulega przemianie w witaminę A, która z kolei stanowi bardzo ważny składnik barwnika wzrokowego i wpływa na dobre widzenie.
Krążą legendy, jakoby szparagi miały wykazywać działanie pobudzające seksualnie i do dziś dzień uważane są przez wiele osób za afrodyzjak. A to wszystko zasługa dużej zawartości fitoestrogenu, który działaniem zbliżony jest do kobiecego hormonu estrogenu.
Najnowsze komentarze